Alışveriş & ModaSeyahat & Tatil

Doğru Sırt Çantası Nasıl Seçilir?

Çantalar bir aksesuar olduğu gibi aynı zamanda bir ihtiyaçtır. Çantalar, omuz çantası, el çantası, bel çantası, sırt çantası gibi kategorilere ayrılır. Biz bu yazımızda sizlerle sırt çantalarının özelliklerini, doğru sırt çantasını nasıl seçeceğinizi ve sırt çantasını doğru takmanın önemini anlatacağız.

Sırt çantaları günlük hayatta, okula giderken, işe giderken, seyahate giderken sık tercih edilen modellerden biridir. Sırt çantalarının bu kadar geniş bir kullanım alanı olması sebebiyle kendi içinde de kategorilere ayrılır. Her sırt çantasının işlevi ve özellikleri farklıdır. İşlevine uygun olarak seçeceğiniz çantada dikkat etmeniz gereken bazı özellikleri sizler için derledik.

Çantayı Nerede Kullanacağınıza Karar Verin

Alacağınız çantayı seyahatte, okulda, işte, sporda ya da başka bir yerde kullanabilirsiniz. Bir sırt çantası alırken öncelikle bu çantayı nerede kullanacağınıza karar verin. Her sırt çantasının kendine göre özellikleri ve kullanım alanları vardır. Sırt çantalarının özelliklerine geçmeden önce Cat, National Geographic ve yerli üretim ÇÇS markalı sırt çantası modellerimizi inceleyebilirsiniz

Eğer günlük hayatta kullanmak üzere bir sırt çantası alacaksanız çok fazla alternatif bulabilirsiniz. Hem erkeklere hem de kadınlara uygun farklı tarzlarda günlük sırt çantaları mevcuttur. Bu çantalar deri, kadife, süet, kumaş gibi materyallerde olabilmektedir. Sırt çantaları geniş eşya kapasitesine sahiptir. Kullanımı kolaydır. Bu sebeple günlük hayatta hem erkekler hem de kadınlar tarafından çok sık tercih edilmektedir.

Eğer iş yerinde kullanmak için bir sırt çantası almayı düşünüyorsanız laptop, tablet bölmeli sırt çantalarını tercih edebilirsiniz. Sırt çantaları, yoğun iş temposunda size yardımcı olur. Taşımanız gereken eşyaları dengeli bir şekilde taşıyarak omuz ve bel ağrılarından sizleri kurtarır.

Seyahat sırt çantaları genelde daha büyük boyutlara sahiptir. Genellikle su geçirmez kumaşlardan üretilir, daha güvenlidir. Özellikle kampa gidecekseniz, kısa süreli bir seyahate çıkacaksanız o zaman seyahat sırt çantalarını tercih etmenizi öneririz. Kısa süreli tatillerinizde kabin boy bir valiz tercih etmek istemiyorsanız seyahat sırt çantalarını alternatif olarak düşünebilirsiniz.

Spor sırt çantalarının kullanım alanı oldukça geniştir. Günlük hayatınızda, spora giderken, okula giderken bu çantaları tercih edebilirsiniz. Okula giderken çok fazla eşya taşımanız gerekiyor ise kol çantası yerine sırt çantası tercih etmenizi öneririz. Ağırlığı vücudun tek bir yerine yüklemek yerine dengeli bir şekilde taşımak özellikle de gelişim çağında bireyler için oldukça önem arz etmektedir.

Çantanın Boyutu

Günlük hayatta kullanmak üzere bir sırt çantası alacaksanız o zaman ihtiyacınıza ve tarzınıza yönelik boyutlarda bir sırt çantası alabilirsiniz. Son yıllarda küçük sırt çantalarında şık tasarımlar yapılmaktadır. Orta boy çantalar çoğu insan için daha idealdir. Alacağınız çantayı çok yönlü kullanacaksanız, sırt çantanız ile laptopunuzu taşıyacaksanız o zaman büyük boy bir sırt çantası tercih edebilirsiniz. Seyahat, spor, aktivite, okul, iş zamanlarında kullanacaksanız yine büyük boy bir sırt çantası almanızı öneririz.

Çantanın Ağırlığı

Çantanın boyutundan sonra ağırlığı da dikkat edilmesi gereken bir unsurdur. Çantanın eşyasız ağırlığı yani kendi öz ağırlığının fazla olmamasına dikkat etmelisiniz. Ne kadar hafif çanta o kadar iyi demektir. Birazdan bahsedeceğimiz çanta kullanımının sağlığa etkisi yönünden de çantanın ağırlığı önem arz eder.

 Çantanın Rengi

Çantanın boyutunu ve ağırlığını da belirledikten sonra sıra geldi rengini seçmeye. Eğer sürekli olarak kullanacağınız ihtiyaca yönelik bir çanta alacaksanız dolabınızdaki renklere göre bir seçim yapabilirsiniz. Aksesuar amaçlı ara sıra kullanacağınız bir çanta alacaksanız farklı renklerde farklı desenlerde bir sırt çantası tercih ederek kombinlerinize renklilik katabilirsiniz.

Sırt Çantası Takma Şekilleri

Sırt çantaları sırta takmak için iki askılı üretilmiş olsa da bunun haricinde 2 farklı kullanım alanı daha vardır. Toplamda üç çeşit sırt çantası takma yöntemi vardır. İlk çeşit amacına uygun şekilde klasik yöntemde kullanılması, ikinci çeşit tek omuza takılarak kullanılması, üçüncü ise elde kullanılmasıdır.

En fazla tercih edilen tarz, tek kola veya iki kola takılarak kullanılmasıdır. İhtiyaca yönelik bir kullanım yapıyorsanız, çantanızda bulunan eşyalar ağır ise sağlığınız açısından klasik yöntemi kullanmanız gerekir.

Doğru Çanta Nasıl Seçilir?

Eğer çantanızın içerisindeki eşyalar çok fazla ağır değilse o zaman tek kol tercih edebilirsiniz. Bu yöntem de kendi içinde ikiye ayrılır. Dilerseniz sadece bir askısını kullanabilir diğerini serbest bırakabilirsiniz dilerseniz de iki askıyı üst üste koyarak kullanabilirsiniz.

Üçüncü kullanım şekli diğerlerine göre daha az tercih edilmektedir. Eğer daha cool bir hava yakalamak istiyorsanız çantanın üzerinde bulunan minik askı sayesinde sırt çantanızı elinizde taşıyabilirsiniz. Bu yöntem tabii ki büyük ebatlar için pek uygun değildir. Küçük çantalarınızı elinizde taşımak daha rahattır ve daha şık durur.

Sırt Çantasını Doğru Kullanmanın Önemi

Doğru çantayı seçmek kadar çantayı doğru şekilde takmak da önemlidir. Sırt çantasını doğru şekilde takmamak ciddi sağlık problemlerine sebebiyet verir. Hatalı çanta kullanımı sonucunda sırt ağrısı, bel ve boyun ağrısı en çok görülen hastalıklardan biridir. Ayrıca duruş bozukluklarına da sebebiyet verir.

Sırt çantaları ağır eşyaları ve fazla yükü taşımaya uygun olarak tasarlanmış olsa da neticede bu çantayı taşıyacak olan yine bizleriz. Çantaya çok fazla yük koymak ve bu yükü her gün taşımak büyük risk taşımaktadır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi özellikle de gelişim çağındaki bireyler daha fazla risk altındadır. Eğer çantanızda gereksiz eşyalar varsa bunları çıkarmanızı öneririz.

Yukarıda çantaların takılma şekillerine değindik. Sırt çantası takmanın 3 yöntemi olsa da az önce de belirttiğimiz gibi klasik yöntemin dışındaki yöntemler ağır yükler taşımayacağınız zaman tercih etmeniz gereken yöntemlerdir. Eğer bu ağır çantaları çok sık tek omuzda taşıyorsanız duruş bozuklukları kaçınılmaz bir sondur. Çantayı taktığınız omzunuz bir zaman sonra diğer omzunuza kıyasla daha aşağıda duracak, omurganızın yapısını bozacaktır. Eğer ben illa çantamı tek omzumda taşımak isterim derseniz o zaman da sık sık omuz değiştirmeniz daha iyi olacaktır.

Sırt çantası alırken çantanın askı genişliğine dikkat etmelisiniz. Askılar çok dar olmamalıdır. Dar askılar, taşımayı zorlaştırır. Aynı zamanda çok ince de olmamalı mümkünse daha kalın ve yumuşak olmalıdır. Böylece sırtınızda oluşabilecek yaraları da önlemiş olursunuz. İnce askılar bir süre sonra sürtünme sonucu hassas ciltlerde küçük yaralar açmaya sebebiyet verebilir.

Çantanızın askılarını eşit şekilde ayarlamakta da yine fayda vardır. Eğer bir askı diğer askıya göre daha uzun olursa kısa askının takılı olan omzunuza daha fazla yük biner ve iki omuzda taşımanın bir anlamı kalmaz. Bazı sırt çantalarının bele takılan kemerleri mevcuttur. Bu çantalar daha sağlıklıdır. Bele takılan kemer sayesinde ağırlığı dengeler, omzunuzdaki yükü hafifletmiş olursunuz.

Askıların eşit boyda olması kadar çantanın içindeki yükün eşit dağıtılması da önemlidir. Çantanızın içindeki ağırlığı eşitleyerek duruş bozukluklarına engel olabilirsiniz.

Sizinle doğru sırt çantasını nasıl seçebileceğinizi ve sırt çantanızı doğru şekilde takmanın önemini paylaştık. Çanta, valiz ve seyahat hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için diğer yazılarımıza göz atmayı unutmayın. Siz bu maddelere önem veriyor musunuz? Doğru çanta takmanın önemini biliyor muydunuz? Yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu