Alışveriş & ModaGezi RehberiSeyahat & Tatil

Pandemide Seyahatte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Son 1 yıldır hayatlarımızı etkisi altına alan pandemi sebebiyle seyahatlerde de azalmalar meydana gelmiştir. Birçoğumuz pandemi döneminde seyahat ederken tedirgin olmakta, sağlığımız için endişelenmekteyiz. Son 1 yıldır izole bir hayat yaşamak, bazılarımız için çok sıkıcı olmaya başlamış ve ufak da olsa bir tatil kaçamağı yapmak istemiş olabiliriz. Bu yazıyı okuma sebebiniz zorunlu bir seyahat planı da olabilir elbette. Pandemi döneminde dikkat etmemiz gereken koşulları pek çoğumuz biliyoruz fakat seyahat ederken bu önlemleri biraz daha artırmamız gerekir. Şimdi sizlerle seyahat ederken ve tatil sürecinde dikkat edilmesi gereken sağlık tedbirlerini paylaşacağız.

İlk Adım Hes Kodu

Muhtemelen hepinizin hes kodu vardır ama yine de hatırlatmakta fayda var. Hes kodunuzu süresiz kullanabileceğiniz gibi 1 haftalık 1 aylık veya 1 senelik hes kodu da alabilirsiniz. Eğer kısa süreli hes kodu alıyorsanız tatile giderken hes kodu sürenizin dolup dolmadığını kontrol edin. Zaten bilet alma sürecinde sizden hes kodu bilginizi isteyeceklerdir. Tatil dönüşünde tekrar tekrar uğraşmamak adına süresiz hes kodu almanızı öneririz.

HES Kodu Nasıl Alınır?

Bunun üç yöntemi vardır. İlk yöntem “Hayat Eve Sığar” uygulamasını kullanmaktır. Hayat Eve Sığar uygulamasından hes kodu işlemlerine tıklayarak hes kodunuzu alabilirsiniz.

İkinci yöntem ise sms yoluyla hes kodu almaktır. HES yazıp boşluk bıraktıktan sonra TC numaranızı yazın sonrasında seri numaranızın son 4 hanesini yazarak 2023’e gönderin. Seri numaranızdan sonra hes kodunu ne kadar kullanmak istiyorsanız gün olarak yazarsanız, örneğin 7, hes kodunuzu o süre içinde kullanabilirsiniz. Süre bittiğinde tekrar bir hes kodu almanız gerekir. Eğer seri numarasından sonra bir şey yazmazsanız hes kodunuzu bir yıl boyunca kullanabilirsiniz.

Üçüncü yöntem ise e-Devlet sistemi üzerinden hes kodu almaktır. “HES Kodu Üretme ve Listeleme” seçeneğine tıkladıktan sonra “Yeni Hes Kodu” butonundan hes kodunuzu alabilirsiniz. Üç yöntem de oldukça kolaydır ve pandemi döneminde hayati önem taşımaktadır.

Hijyene Önem Verin

Şu anda piyasada maske üreten birçok farklı firma bulunmaktadır. Çeşit çeşit maske şekli ve kumaşı vardır. Seyahate çıkarken mutlaka ama mutlaka yüksek koruma sağlayan bir maske tercih etmelisiniz. Bazı bez maskeler hiçbir koruma sağlamamaktadır. Bu maskeleri takmaktan kaçınmalısınız. Seyahat esnasında yüksek korumalı maskelerden iki tane takmanızı öneririz. Bir kez taktığınız maskeyi ikinci kez takmak ise oldukça tehlikelidir. Makenizi çıkardıktan sonra elinize veya başka yüzeylere temas edin maskeleri kesinlikle kullanmayın.

Maske haricinde eldiven kullanmak da önemlidir. İster istemez farkında olmadan havalimanı veya otogarda herkesin dokunduğu yerlere temas edersiniz. Bu sebeple seyahat esnasında eldiven kullanabilirsiniz. Elinizde eldiven olduğu için sakın ama sakın rahatlıkla her yere dokunabileceğiniz algısına kapılmayın. Dokunduğunuz yerdeki bakteriler eldivene yapışır ve başka bir yere dokunduğunuzda o bakterileri dokunduğunuz yere taşımış olursunuz. Bu sebeple eldiven kullansanız bile olabildiğince az yere dokunun. Eldiven takmanızı önerme sebebimiz virüsün doğrudan size bulaşmasını engellemektir.

Eğer eldiven kullanmayacaksanız dezenfektan ve antibakteriyel ıslak mendillerinizi yanınıza alın. Aklınıza geldikçe bu ürünlerle ellerinizi temizleyin. Hiçbir şey yıkamak kadar etkili olmayacaktır elbette ama toplu alanlarda kullanılan tuvaletlerden mutlaka uzak durmanızı öneririz. Ellerinizi yıkamak için sakın tuvaletlere gitmeyin. Biliyorsunuz ki Corona virüsün mutasyon geçirmesi sonucu artık havada asılı kalan bakteriler ile de virüs kapmak mümkündür. Bu sebeple toplu alanlardan olabildiğince uzak durun. Ellerinizi dezenfektan ile dezenfekte edin.

Hijyene Önem Verin

Kendinizi dezenfekte ettiğiniz gibi valizlerinizi de dezenfekte etmelisiniz. Otele gittikten sonra mutlaka valizlerinizi dezenfekte edin, valizlerinizi bakterilerden arındırın. Valiz modellerimizi incelemek için https://www.ccscanta.com.tr/seyahat-valiz adresini ziyaret edebilirsiniz.

Butik Oteller Tercih Edin

Eğer gerçekleştireceğiniz seyahat keyfi bir seyahat ise, bir yeri gezip görmek için tatile çıkıyorsanız o zaman büyük, kalabalık otelleri tercih etmek yerine daha az insan barındıran otelleri tercih etmelisiniz. Gideceğiniz yeri önceden araştırın. Pandemi sürecinde aldıkları önlemlerin yeterli olup olmadığını kontrol edin. Butik otelleri tercih ederseniz daha az kişi ile karşılaşacağınız için virüs kapma riskiniz daha az olacaktır. Butik otelleri sıkıcı buluyorsanız kendi aktiviteleri olan veya doğal, açık hava güzelliklerine yakın olan bir otel tercih ederek tatilinizi daha keyifli hale getirebilirsiniz.

Kapalı Alanlardan Uzak Durun

Bazıları tatili gittiğinde otelde vakit geçirmeyi sever, bazıları yeni yerler keşfetmeyi sever bazıları ise tatilde yeni şeyler almayı, alışveriş yapmayı sever. Hatta sadece alışveriş yapmak için bile yurt dışına çıkan bireyler bulunmaktadır. Bizim tavsiyemiz özellikle alışveriş merkezlerinden uzak durmaktır. Hem günlük yaşantınızda hem de tatillerde alışveriş merkezlerine gitmeyin. Eğer sadece alışveriş yapmak için yurt dışına çıkacaksanız da bu planı biraz erteleyebilirsiniz.

Pandemi döneminde bunaldınız ve haliyle tatile gitmişken biraz gezmek istiyorsunuz. O zaman yapılacak en iyi şey doğal güzellikleri keşfetmektir. Türkiye’de birçok doğal güzellik bulunmaktadır. Tatiliniz için bu güzelliklerin yoğun olduğu şehirleri tercih edebilirsiniz. Açık havada manzaraların keyfini çıkarın. Gün doğumu ve gün batımlarını izleyin. Yürüyüş yapın, koşun. Hem pandemide bu kadar hareketsiz kalan bedenleriniz için de faydalı olacaktır. Bunun gibi açık havada yapılacak birçok aktivite sıralanabilir.

Restoran ve cafeler kapansa bile bazı tatil yerlerinde veya tatil duraklarında açık olan restoran ve cafeler görmek mümkündür. Çok ihtiyaç olmadığı sürece buralarda oturmayın. Yiyeceğinizi veya içeceğinizi alın ve açık havada veya otel odanızda yiyin. Ne farkı var diye soracak olursanız. Dışarıdan yemek yemek her durumda risklidir fakat herkesin oturduğu bi sandalyeye bir masaya oturmak daha risklidir. Üstelik sizden önce oraya hastalık taşıyan birisi gelmiş olabilir ve sizin maskesiz bir şekilde orada oturmanız, yemek yemeniz daha büyük risk taşımaktadır.

Seyahat konusunda daha fazla bilgi edinmek isterseniz diğer yazılarımıza göz atmayı unutmayın. Siz bu tedbirlere önem veriyor musunuz ? Bizimle paylaşmayı unutmayın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu