Seyahat & Tatil

Sırt Çantası Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Günlük yaşamda insanların en çok fayda sağladığı ürünlerden biri sırt çantası ürünleridir. Hem bir seyahate çıkarken ve hem de kısa gezintilerde bulunurken genellikle insanlar yanlarına sırt çantalarını almayı tercih ederler.

Rahatlıkla çeşitli kişisel eşyaların konulabildiği ve taşınabildiği bu çantalar birçok açıdan insanlara iyi bir verimlilik sunar. Hemen her türde eşya bu çantalarda güzel şekilde muhafaza edilebilir. Ancak bu noktada sırt çantası kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir bunlar da muhakkak bilinmelidir.

Çünkü aksi halde bel ve sırt ağrıları gibi istenmeyen durumlar meydana gelebilir. Sizlere özel hazırladığımız bilgilerden yararlanarak sırt çantalarının en doğru şekilde nasıl kullanılması gerektiğini kolayca öğrenebilirsiniz.

Tek Taraflı Çanta Taşıma

Birçok insan sırt çantasını taşırken genellikle bu işlemi tek taraflı olarak yapmaya çalışır. Bu, sırt çantası kullanımında sıklıkla yapılan önemli hatalardan biridir. Çünkü tek taraflı taşıma işlemi vücudun doğal anatomisine aykırı olan ve eklemlere oldukça zarar verebilen bir işleve sahiptir.

Böyle bir tercih yapıldığında vücut sürekli olarak belirli bir noktaya doğru eğilmeye başlar. Kemik sistemi ve omurga yapısı istenmeyen şekilde bir yük altında olur.

Bu sürdürüldüğü takdirde zaman için de vücutta bazı ağrılar ve duruş bozuklukları ortaya çıkabilir. Bu açıdan daima her iki tarafın da eşit ağırlıkta ve dengede olacağı biçimde bir kullanım tercih edilmelidir.

Sırt Çantası Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sırt Çantasının Ağırlığı

Sırt çantası kullanımında önemli hatalardan biri de gereğinden fazla yükün çanta içerisine yerleştirilmesidir. Aşırı ağırlığı olan çantalar neredeyse vücudu tüm yönleriyle olumsuz etkileyebilir. Omurga kısmından bacaklara kadar uzanan zorlayıcı bir baskı meydana gelebilir.

Bel bölümü de bundan etkilenebilir ve bu durum birtakım ağrılara yol açabilir. Kamburluk gibi duruş şekli bozuklukları oluşması potansiyeli daha fazla artar. Bu bakımdan sırt çantanızı kullanırken her zaman makul ve rahat hareket etmenize imkân verecek şekilde bir ağırlık oluşturmalısınız.

Sırt Çantası Eşya Yerleşimi

Her bir eşyanın kendisine göre bir ağırlık yapısı vardır. Bu eşyaları sırt çantasına yerleştirirken daima önemli bir detayı göz önünde bulundurmanız gerekir. Tek taraflı çanta kullanmak nasıl yanlış bir davranışsa eşyaları çanta içerisine düzensiz yerleştirmek de bir diğer benzer hatadır.

Birçok kişi çantaya eşyalarını sadece bir tarafta fazla ağırlık oluşturacak şekilde koyar. Bu durum yine vücudun bir tarafının fazla ağırlık altında kalmasına sebep olur. Bu noktada her zaman yapabileceğiniz şey, eşyaları ağırlıklarına göre çanta içinde eşit dağıtmanızdır. Böylelikle çanta ağırlık konusunda daha dengeli bir hale gelir.

Sırt Çantası Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sırt Çantası Kullanımı ve Hareket

Sırt çantasını kullanırken bazı önemli hususların daima farkında olmalısınız. Birçok kişinin en sık yaptığı hatalardan biri, çanta sırtındayken fazlaca öne eğilerek yürümesidir. Bu tarzda bir yürüyüş de bel ve omurga üzerinde bir ölçüde yük oluşturacağından fiziksel bazı sorunları ortaya çıkarabilir.

Bundan dolayı ağırlığın eşit ve düzenli dağıtıldığı bir çanta ile vücudun büyük oranda dik olduğu bir yürüyüş biçiminin tercih edilmesi en ideal olanıdır. Bir diğer önemli konu ise yere eğilmenin gerektiği durumlardır.

Eğer çanta sırtınızdayken yere eğilmeniz gerekiyorsa bunun dizlerinizi kırarak yapmanız en doğru olan davranış tarzıdır. Bu esnada gövdeniz biraz önde olacak şekilde bir ağırlık dengesi kurmalı ve bu şekilde eğilme işlemini gerçekleştirmelisiniz. Herhangi bir şeyi yerden alırken bu her zaman sizlere daha iyi bir rahatlık sunar.

Sırt Çantasının Doğru Kullanımı

Tasarımsal olarak yapıları birbirinden farklı olabilen sırt çantalarını daima onun özelliklerine göre uygun şekilde kullanmak gereklidir. İlgili çantanın her bir fayda sağlayıcı yönünden daima verim alınmaya çalışmalıdır.

  • Sırt çantalarının her zaman iki kayışıyla kullanılması,
  • Çantada mevcutsa bel ve göğüs askılarından da yararlanılması,
  • Çantanın askı ayarlarının vücudun tam ideal yapısına göre ayarlanması,
  • Giyilen kıyafetler çok kalın veya inceyse askıların yeniden düzenlenmesi,
  • Çantanın yürürken çok sallanmaması için uygun sıkılıkta bir kayış ayarının yapılması,

Genel olarak bu herkes tarafından bilinmesi gereken hususları dikkate alırsanız daima çanta kullanımında en iyi performansı elde edebilirsiniz.

Sırt Çantasını Öne Takmak

İnsanların sırt çantası kullanımında bazen tercih ettiği yöntemlerden biri de çantanın doğrudan ön kısma takılmasıdır. Bu durumun her ne kadar pratikte eşyalara kolayca ulaşmak gibi bazı artı yönleri olabilse de yine de birtakım olumsuz tarafları da mevcuttur.

Sırt çantaları göğsün önünde olduğunda bu boyna daha fazla ağırlık yükleyebilir. Bu durum boyun ağrısı ve bel ağrısı gibi istenmeyen bazı tatsız durumları ortaya çıkarabilir. Bu bakımdan bu tür durumlarda hem çantanın ağırlık durumu gözetilmeli ve hem de ne kadar konforlu ve rahat olunduğu değerlendirilmelidir.

Sırt Çantasının Belden Alçakta Olması

Sırt çantalarını insanların büyük bir çoğunluğu bel hizasından aşağıda olacak şekilde kullanabiliyor. Bu genel olarak doğru bir çanta kullanım tarzı değildir. Çünkü bu şekilde çanta, ağırlığıyla birlikte sürekli sallanıp hareket halinde olur.

Bu durum kişinin gereğinden fazla güç harcamasına ve yorulmasına sebebiyet verir. Ayrıca kaslar üzerinde sürekli uyumsuz baskılar olacağı için bu vücutta bazı tutulmalar meydana getirir. Bu açıdan çantanın daima ideal şekilde bel kısmına uyumluluğu sağlanmalıdır.

Sırt Çantası Bel Kemerinin Ayarlanması

Birçok sırt çantasında mevcut olan bel kemeri kısmı, çantayı taşıma esnasında iyi bir kolaylık sağlar. Ancak mutlaka bu kemeri kullanırken de onun doğru şekilde ayarlanması yapılmalıdır. Kemerin çok düşük noktada veya yüksekte olmaması gerekir.

Çünkü yürürken rahat nefes alabilmek de önemsenmelidir. Bunun için ideal olarak ilgili kemeri kalçanın üst kısmı olan iliak tepesine doğru konumlandırmak gerekir.

Sırt Çantasını Verimli Kullanmak

İnsanların anatomik yapıları ve tercih ettikleri sırt çantaları birçok yönden farklılıklar gösterir. Bu bakımdan ilgili üründen en iyi verimin alınabilmesi için daima insanların kendi vücut niteliklerine göre ayarlamalar yapması yerinde olur.

Günlük yaşamda daima gerekli olan bu güzel ürünü her zaman en doğru biçimde kullanmak, sırt bel ağrıları ve diğer türdeki sağlık sorunlarından her zaman kaçınmaya olanak sağlar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu