Alışveriş & ModaSeyahat & Tatil

Valiz Çeşitleri ve Özellikleri

Valiz eskiden herkesin elinde taşıdığı ve basit olarak algıladığı eşyalardan bir tanesiydi. Eşya taşımak için kullanılırdı ve başka bir özelliği yoktu. Son yıllarda ise valiz sektörü çok gelişmiş bir sektör olmuş bulunmaktadır.

Valiz üreten markalar ayrıdır ve büyük bir rekabet içerisindelerdir. Farklı tarz ve modellerde valizler vardır. Günümüzdeki valizler tamamen insanlara yönelik olarak üretilmiştir. Taşıma kolaylığı olan valizler hem insan sağlığını bozmamakta hem de küçük büyük fark etmeden herkes kendi valizini taşıyabilmektedir.

Kabin Boy Valiz

Kabin boy valizler kısa seyahatler de rahatlıkla kullanılabilen valiz türleridir. Birkaç günlük tatillerde ve kıyafetlerin fazla yer tutmadığı yaz tatillerinde rahatlıkla kullanılabilir. Kabin boy valizlerin bir avantajı da havalimanlarında bagaj teslim etmem derdinin olmamasıdır. Bu valizler uçağa alınabilirler. Bundan dolayı da zamandan tasarruf sağlanır.

Havalimanlarına erkenden gitmenin bir sebebi de bagaj teslimidir. Kabin boy valiz kullananlar daha ge gidebilirler ve bu herhangi bir sorun teşkil etmez. Kendi özel aracı ile seyahat edecek olanlar içinde kabin boy valizler oldukça uygundur. Küçük arabaların bagajına dahi sığabilir.

Kabin boy valizleri 10 yaşından büyük çocuklarda taşıyabilirler. Kabin boy valizler ortalama 55 cm yüksekliğinde ve 38 cm genişliğinde olmaktadır. Rakamlar firmalar arasında belki 1-2 cm değişkenlik gösterebilir. Ağırlık olarak ise 2,5 kg civarında olması ideal bir kabin boy valiz için uygundur.

Orta Boy Valiz

En ideal valiz boyudur. Uzun seyahatler için uygundur. Kısa seyahatlerde de çiftler birlikte kullanabilirler. Boyut, kullanış ve taşıma açısından oldukça ideal boydur. Kabin boy gibi uçak içine almak mümkün olmasa da 15 günlük bir yaz tatili için bile kurtarıcı boydur. Çok fazla eşya taşımam sadece temel eşyalarımı alırım diyenlerin kesinlikle sahip olması gereken bir boydur.

Orta boy valizler boş valiz ağırlığı olarak düşünüldüğünde de büyük boy valizlere göre daha avantajlıdır. Uçak seyahatlerinde birçok kişide orta boy valiz görülmektedir. Bu tip valizlerin ölçüleri ise genişlikte 43-47 cm arasında değişmektedir, yükseklikleri ise 63-70 cm arasında değişkenlik göstermektedir. ideal ağırlıkları 3.2 – 4.0 kg arasında değişkenlik göstermektedir. Kullanılan malzemenin kalınlığı valizi ağır yapabilir. Ağırlık ve sağlamlık arasında dengeli bir valiz edinmekte fayda vardır.

Büyük Boy Valiz

Bazı insanlar yanlarında fazla eşya taşımayı severler. Çeşit çeşit kıyafetler, ayakkabılar ve kişisel bakım eşyaları götürürler. Evde olan her şeyin tatil esnasında da yanlarında olmasını isterler. Götürülen birçok şey kullanılmasa bile eşyalarının yanlarında olması insanları mutlu eder. Bu insanlar kaplumbağa misali evlerini yanlarında taşırlar. Evimde olan her şey yanımda olsun diyenler için en ideali büyük boy valizdir.

Dev gibi bir valize neredeyse tüm kıyafetler sığar. Ayrıca ayakkabı, çanta veya kişisel bakım malzemeleri çok olanlar içinde ideal bir boydur. Bazı insanlar kısa seyahatlerine bile büyük boy valiz gitmektedir. Diğer taraftan az eşya taşırım ama uzun süreliğine gidiyorum diyenler içinde uygun boy bir valizdir.

Memlekete ailesinin yanına gidecek olanlar, yurtdışına gidecek olanlar ve çoluk çocuk tek bir valiz kullanalım diyenler için idealdir. Valiz büyük boy olduğu için taşıması biraz sorunludur. Özellikle asansörü bulunmayan evlerde taşıması sıkıntı yaratabilir. Büyük valizlerin ebatları ve ağırlıkları diğerlerine göre fazladır. Ağırlığı ortalama 4,5 kg civarındadır. Yüksekliği 78-82 cm arasında, genişliği ise 50-52 cm arasında değişmektedir.

Körüklü Valiz Nedir?

Körüklü valizler bir akordeon gibi düşünülebilirler. En kullanışlı valiz türüdür. Az eşyada körüğü açmaya gerek yoktur. Eşya miktarı çoğaldığı zaman ise yine aynı valiz kullanılır ama bu sefer fermuarla gizlenmiş olan körüğü açılabilir.

Tek valizi farklı iki boy valiz gibi kullanabilirsiniz. Bazı valizlerin körük kısımları oldukça geniştir ve fazla eşya alabilmektedir. Körüğü kapandığı zaman ise minimal bir valiz halini almaktadır. Büyük boy valiz taşımak istemeyenler ama orta boy valize de sığmayanlar için körüklü valizler ideal olacaktır.

Çocuk Valizi

Abs Valiz Nedir?

Son zamanlar da herkesin elinde görülen valizlerden bir tanesidir. İsminin abs valiz olduğunu ise birçok insan bilmez. Abs valiz kırılmaz ve dayanıklı valiz demektir. Dış kısmı serttir. Abs maddesine şekil verilerek yapılır.

Böylelikle valizin içine konulan hiçbir şey zarar görmeyeceği gibi abs olmasından dolayı kırılma olanağı da yoktur. Özellikle uçaklarda bagajların zarar görme olasılığı yüksektir. Valizim ve içindekiler zarar görmesin diyenler abs valizleri tercih edebilirler. Farklı renk avantajları da tercih sebebidir.

Kumaş Valizler

Kumaş valizler en klasik valiz türüdür. Klasikten ve şıklıktan vazgeçmem diyenlerin tercihi kumaş valizlerdir. Abs valizlerle kıyaslandığı zaman boş valizin ağırlığı kumaş valizlerde daha hafiftir. Birçok valiz markası kumaş valiz üretmektedir. Kumaş yapılarına göre fiyatlandırılmaktadırlar.

Su geçirmeyen kalın kumaş valizleri tercih etmekte fayda vardır. Seyahat esnasında valizlerin başına ne geleceği belli olmayacağından kumaş valizlerde tedbirli davranmak gerekir. Kumaş valizlerin temizliği zor olacağından dış kısmına koruyucu kılıf geçirilebilir.

Çocuk Valizleri

Çocuklar küçükte olsa onlarında eşyaları vardır. Birçok çocuk ise tekerlekli olmalarından dolayı valizleri severler. Yetişkinlerin valizlerini çekmek isteyebilirler. Çocukların hem kendi eşyalarını taşımaları hem de valiz çekme heveslerini kırmamak adına çocuklara özel valizlerden alınabilir.

  • Çocuk valizlerinin boyu çocuklara özel olarak kısadır.
  • Çocuk valizlerinde binek bir at gibi oturma yerleri olabilir. Böylece bilet sırasında beklerken çocuklar valizin üzerine oturabilirler.
  • Kendine ait bir valizi olan çocuk sorumluluk sahibi olur ve eşyalarına sahip çıkmayı öğrenir.

Çocukların eşyalarının ayrı bir valize konması eşya arama telaşını ve karmaşayı ortadan kaldırır. Çocuklar aradığı her eşyayı kendi valizlerinde bulabilirler ve anne babalarının valizlerine karışmazlar.

Hostes & Pilot Valizleri

Hostes ve pilotlar işleri gereği sürekli seyahat eden insanlardır. Bu iş seyahatlerinde yanlarında az da olsa yedek eşya taşırlar. İşleri seyahat etmek olan bu insanlar için özel valizler vardır. Normal bir kabin boy valizinin yarısı boyunda bir evrak çantası şeklindedir. Bu valizlerde diğer valizler gibi çekmeli ve tekerleklidir.

Sürekli seyahat eden pilot ve hostesler için hem taşıması kolay hem de ihtiyaçlarını giderecek boyda bir valizdir. Uçak şirketleri çalıştırdıkları hostes ve pilotlarına üniforma ile birlikte bu valizlerden de temin etmektedir. Çalışanların hepsi her uçuşta bu valizi kullanmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu