Alışveriş & Moda

Okul Çantası Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Okulların açılması ile birlikte masraflar artmaktadır. Okula giden anne babaların masraflarının arasında bir de çanta masrafı bulunmaktadır. Arkadaşında görüp beğendiği çantayı isteyen bir çocuğu engellemek oldukça zordur. Çocukların her istediğini yapmakta maddi olarak zorlayıcıdır. Bu sebeplerden dolayı okul çantası seçimine çok dikkat etmek gerekir. Doğru çanta seçimi birkaç yıl boyunca tekrar çanta almayı gerektirmez. Veliler çanta alırken hem kullanışlı hem de çocuğu mutlu edecek doğru çantayı bulmalılar. Çanta alırken mutlaka çocuğun rızası alınmalıdır.

Çocuğun Yaşına Uygun Çanta Seçimi

Çanta seçimindeki en önemli kriter çocuğun yaşıdır. İlkokula giden bir öğrenci ile ortaokula giden bir öğrenci aynı çantayı kullanamaz. Bu en önemli sebebi fiziksel yapıdır. Kemik gelişimi yıllar içerisinde tamamlanır. İlkokula yeni başlayan bir çocuğun kemikleri daha zayıftır. Bu yaştaki bir çocuğa çok ağır çantalar taşıttırılamaz.

Çanta alırken her zaman hafif çantaları seçmek gerekir. İçine konulacak eşyalarla birlikte zaten ağırlaşacak olan çantanın kendi boş ağırlığının olmaması gerekir.

Okulun Eğitim Şekline Uygun Çanta Seçme

Okulun eğitim şekli çanta seçimini etkilemektedir. Tam zamanlı ve yarı zamanlı bir okula aynı eşyalar gitmeyebilir. Çocuğun okulda bir dolabı varsa fazla eşya götürmeyecektir. Okulda dolabı olmayan ve her eşyasını taşımak zorunda olan bir öğrenci daha büyük ve fonksiyonel bir çantaya ihtiyaç duyabilir.

Yemek hizmeti vermeyen bir okulda okuyan öğrenci okula aynı zamanda beslenme götürmek zorunda kalabilir. Bu öğrencinin beslenme kutusunu ya da içeceğini de alacak bir çantaya ihtiyacı vardır.

Okul ve Ev Arasındaki Mesafeye Göre Seçim

Okul ve ev arasındaki mesafe çanta seçimindeki bir diğer kriterdir. Okula yürüme mesafesi uzak ise çanta çocuğu yorar. Bunun için tekerlekli çantalar tercih edilebilir. Kemik gelişimi henüz tamamlanmamış bir öğrencinin çantayı sırtında taşımasındansa çekmesi daha avantajlıdır. Servisle okula giden öğrencilere tekerlekli çantadan ziyade normal bir sırt çantası yeterli olacaktır.

Okul ve Ev Arasındaki Mesafeye Göre

İçine Konulacak Ağırlığa Göre Çanta Seçimi

İçine konulacak eşyaya göre çanta seçmekte fayda vardır. Bazı okullar kitap kullanmayıp dokümanlarını ders başında fotokopi olarak dağıtabilir. Bazı okular da eve kitap taşımasını azaltmak için her öğrencinin dolabı olabilir.

Üniversiteye hazırlanan lise öğrencilerinin ise ders kitaplarından başka test kitaplarını da yanlarında taşıması gerekebilir. Çanta seçiminde tüm bunlar göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca çantalarla ağırlık taşıyan çocuğun omuz yapılarını destekleyecek, ergonomik çantaları seçmekte fayda vardır.

Su Geçirmeyen Çantalar

Okul çantası genellikle tektir ve yaz kış aynı çanta kullanılır. Bundan dolayı çanta seçerken yağmurlu ve karlı havaları da göz önünde bulundurmak gerekir. Yağmura yakalanan bir öğrencinin çantası mutlaka ıslanır. İçindeki kitap ve defterlerin ıslanmaması için su geçirmeyen çantaları tercih etmekte fayda vardır. Ayrıca su geçiren çantaların hemen kuruması zor olduğundan ertesi gün okula gidecek olan öğrencinin çantası ıslak olacağından kullanamayabilir.

Kumaş Çanta Seçimi

Kumaş çantalar en hafif çantalardır özellikle yaz aylarında kullanımı çok rahattır. Okul çantası olarak tercih etmek ise pek doğru olmayabilir. İkinci bir çanta olarak tercih edilebilir fakat asıl çanta olmamalıdır.

  • Kumaş çantaların omuz yapıları destekli olmadığından dolayı kas ağrılarına sebebiyet verebilir.
  • İçine konulan defter ve kitaplar kayacağından kırışabilir.
  • Yağmura yakalanan bir öğrencinin kumaş çantası ıslanırsa içindeki her şey ıslanacaktır.

Genç kızlar için bir alternatif olabilir ama çok da tercih edilmemelidir.

Kasnaklı Sert Plastik Çantalar

Bu tip çantalar genellikle ilkokul öğrencilerinde şık ve renkli durduğu için tercih edilebilir. Bu çantalar el çantası olarak taşıması kolay çantalardandır. Ayrıca kasnaklı çantaların içine konulan hiçbir defter kitapta kırışma olmaz. Sert yapısından dolayı bir kağıdı bile çok iyi şekilde muhafaza eder. Tek dezavantajı sert yapılarından dolayı çantanın boş halinin ağır olmasıdır.

Postacı Çantaları

Liseli genç kızların sıklıkla tercih ettiği modeller arasında yer alan çantalardandır. Şıklık için tercih edilen postacı çantaları içine konulan kitap ve defteri de iyi şekilde muhafaza eder. Okul çanta seçimi olarak tercih ederken öğrencinin okula ne şekilde gideceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Serviste okula giden bir öğrenci için ideal bir seçim olabilir. Yürüyerek okula giden öğrencilerde ise yine alternatif bir sırt çantası gerekebilir. Postacı çantaları sırt çantalarına göre daha yorucudur ve omurga ağrılarına sebebiyet vermektedir.

Çocuğun Cinsiyetine Göre

Çocuğun cinsiyeti çanta seçimindeki en önemli faktördür. Küçük bile olsa erkek çocuğuna kırmızı çanta kullandırmak pek mümkün değildir. Zaten kullandırılmaması da gerekir. Çocuklar çok acımasızca eleştiri yaparlar. Bir erkek çocuğu okul arkadaşları tarafından kızların kullandığı çantayı kullanıyor diye alay konusu olursa bir daha o okula gitmek bile istemeyebilir. Çocukların kendi aralarında alay ettikleri bilinen bir durumdur. Yanlış bir çanta seçimi eğitim hayatını etkileyebilir.

Çocuğun Cinsiyetine Göre

Bölme Sayısına Göre Çanta Seçimi

Çanta seçiminde bölme yani göz sayısı önemlidir. Bir günde birden fazla derse giren öğrenci ona göre eşya götürür. Resim dersi için boya kalemleri, el sanatları dersi için malzemeler ya da üniversiteye hazırlanan öğrencinin test kitapları olacaktır. Tüm bunlar için birkaç bölmeli bir çanta seçmek öğrencinin hayatını kolaylaştırır ve çantasının düzenli kalmasını sağlar.

Çocuğun İsteğine Göre Çanta Seçimi

Çocukların istekleri çanta seçimindeki başrollerden biridir. Çanta ne kadar kaliteli ve kullanışlı olursa olsun eğer çocuk o çantayı beğenmediyse bir gün mutlaka bırakır.

Çantasını sevmeyen bir çocuk mutsuz olur ve bu onun derslerindeki başarıyı bile düşürür. Yetişkin insanlar nasıl beğendikleri eşyaları kullanmak istiyorsa çocuklarında beğendikleri çantayı kullanmaları hakkıdır. Çocuklarında bir tercih hakkı verilmelidir.

Daha fazla içerik için: https://blog.ccscanta.com/

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu