Gezi RehberiSeyahat & Tatil

Türkiye’de Mutlaka Görmeniz Gereken 10 Yer

Yeni bir yer keşfetmek istiyorsunuz ve rotanızı nereye çevireceğinize karar veremiyor musunuz? O zaman hazır olun. Sizlerle Türkiye’de mutlaka görmeniz gereken 10 yeri paylaşacağız. Türkiye’de gezilecek yerleri tabii ki 10 maddeye sığdırmak mümkün değildir. Hiçbiri ayırt edilemez olsa da biz sizin için 10 gezilecek yer seçtik. Gelecek yazılarımızda diğer görmeniz gereken yerlerden de bahsedeceğiz. Şimdi gelelim bu 10 yeri anlatmaya.

Kapadokya (Nevşehir)

Bu yazının daha ilk başlarında mutlaka bazılarınızın aklına ilk önce Kapadokya gelmiştir. Kapadokya, Nevşehir’de bulunur ve tarihi oldukça eskilere dayanmaktadır. Birçoğunuzun bildiği üzere, Kapadokya kül ve lav birikintilerinin zaman içinde rüzgar ile sertleşip aşınması sonucu meydana gelen bir bölgedir. Ayrıca Kapadokya’nın Kayseri, Niğde ve Aksaray illerine de sınırı vardır. Varlığının eski zamanlara dayanmasından ötürü bu bölgede ipek yolu kalıntılarına rastlamak mümkündür. Kapadokya derken çok geniş bir bölgeden bahsetmekteyiz. Kapadokya’da gezip görülmesi gereken çok fazla yer vardır. Eğer buraya gidecekseniz en azından 4-5 gün kalmanızı, bu güzellikleri doyasıya keşfetmenizi öneririz.

Tarihi Yarımada (İstanbul)

Adından da belli olduğu üzere bu ada İstanbul’un en eski yerleşim yeridir. Tarihi yarımada; Haliç, İstanbul Boğazı ve Marmara denizi ile çevrilidir. İlk günden bu yana bazı isim değişiklikleri olsa da şu anda bu isimle anılmaktadır. Tarihi yarımada, içinde çokça tarihi eser bulundurur. Hem bir tarihi eserin kendine has hikayeleri vardır. Bu tarihi eserler Bizans ve Osmanlı zamanlarından kalmıştır. Birçok saray, kilise, cami misafirlerin gezip görmesine açıktır. Tarihi yarımada İstanbul’un sadece bir bölümü olsa da İstanbul’un temsili niteliğinde diyebiliriz. Eğer yeteri kadar gezecek vaktiniz varsa Topkapı sarayı, Ayasofya, Gülhane Parkı, Yerebatan Sarnıcı, Sultanahmet Meydanı, Sultan Ahmet Camii, İstanbul Arkeoloji Müzesi ve sayamadığımız daha birçok güzelliği görmenizi şiddetle tavsiye ederiz.

Eğirdir Gölü (Isparta)

Isparta Eğirdir Gölü, Türkiye’nin en büyük ikinci tatlı su kaynağıdır. Ortalama 12 metre derinliğe sahiptir. Gölün çevresinde birçok plaj bulunmaktadır. En çok tavsiye ettiğimiz plajların başında Altın Kum Plajı gelmektedir. Gölün içinde 2 minik ada vardır. Bu iki ada son zamanlarda göl sularının azalmasıyla beraber birbirine bağlı duruma gelmiştir. Bu bölgenin önemi sadece doğal içme suyu kaynağı olması değil aynı zamanda biyolojik çeşitlilik bakımından uluslararası öneme sahip olmasıdır. Ayrıca oraya kadar gitmişken yine Eğirdir’de bulunan Kovada Gölü, Eğirdir Kalesi ve İnönü Mağarasını da mutlaka görmelisiniz.

Nemrut Krater Gölü

Nemrut Krater Gölü, Türkiye’nin en büyük Dünya’nın ise ikinci en büyük krater gölüdür. Adını Babil Kralın Nemrut’tan almıştır. Bahar ve yaz aylarında gölün çevresinde yemyeşil bitkileri görmeniz mümkün. Bu göl manzarasına karşı kamp yapmayı sevenler oldukça fazladır. Bu gölün havasını solumanın bile ruhunuza çok iyi geleceğine eminiz. Bu gölün suyu öyle berrak ki adeta görenleri hayrete düşürüyor. Burayı görmek için dünyanın dört bir yanından gelen insanlar bulunuyor. Bu kadar rağbet görmesinin ardında vardır bir sebep diyoruz ve ısrarla burayı görmeniz gerektiğini düşünüyoruz.

Pamukkale Travertenleri (Denizli)

Pamukkale Travertenleri de Türkiye’de gezilmesi gereken yerler denildiğinde ilk akla gelen yerlerden bir tanesi. Bu Travertenler, çökeltilerden ve çökeltilerin içinde bulunan termal sulardan oluşuyor. Hem Türkiye hem de dünya için önemli bir yer olması sebebiyle de UNESCO dünya mirası listesine girmeyi başarmıştır. Bu travertenlerin sağlığa çok büyük etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Bazı insanlar şifa bulmak amaçlı buraya geliyor. Bu suyun, kuru ve kaşıntılı ciltlere iyi geldiği söyleniyor. Bu travertenlerde serbestçe dolaşmanız mümkün değil çünkü zaman içinde oluşan kirlilik nedeniyle travertenler sertleşmiş, yenileri üretilemeyecek duruma gelmiştir. Bu sebeple sadece ziyaretçilere açık bölümlerde yürümeniz mümkündür.

Pamukkale Travertenleri

Ölüdeniz (Muğla)

Ölüdeniz’de mayıs ayı ile beraber sezon açılmaktadır. Ölüdeniz, kışlara ılık yazları ise çok sıcak geçen bir bölgedir. Ölüdeniz plajı dünyada fotoğrafı en fazla çekilen yerlerden biridir. Sadece Türkiye’de değil dünyanın farklı bölgelerinde yaşayan insanlar tatil deyince mutlaka Ölüdeniz’i de bir değerlendirir. Burası öyle 1 2 günde gezilecek bir yer değildir. Bize sorarsanız 4-5 gün vakit ayırmanızı öneririz. Burada yapılacak pek çok aktivite vardır. Sokakları bile tek başına şahanedir. Hisarönü’nü mutlaka gezmenizi öneririz. Bunun dışında plaj ve koyları mutlaka ziyaret etmelisiniz. Özellikle Gemile Adası ve Gölü tam bir cennet! Oraya kadar gitmişken Şövalye Adasını da ziyaret etmeden olmaz elbette gitmişken bir uğrayın deriz.

Ayder Yaylası (Rize)

Eğer Karadeniz’i seviyorsanız veya görmek istiyorsanız mutlaka gitmeniz gereken bir yer varsa o da Ayder Yaylasıdır. Ayder Yaylası,konum olarak Rize’nin Çamlıhemşin ilçesindedir. Burası ladin ve kayın ağaçlarıyla dolu bir yayladır. Bol bol temiz hava, oksijen arıyorsanız burası tam sizlik. Bu yaylada mükemmel bir şelale bulunuyor. Şelalenin o gürül gürül sesi ile adeta huzur buluyorsunuz. Burada kaplıcalar da bulunuyor. Böylece sağlık turizmine de katkı sağlamış oluyor. Ayder yaylasının yakınlarında da görülmeye değer birçok yer bulunmaktadır. Sendagez, Gelin Tülü Şelalesi, Palovit Şelalesi, Zilkale, Huser Yaylası görmeye değer yerlerden bazılarıdır.

İshak Paşa Sarayı (Ağrı)

Biraz da Doğu bölgesinden bahsedelim. İshak Paşa Sarayı Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde bulunmaktadır. Bu saray Osmanlı Devleti’nin Lale Devri’nde yaptığı son saraydır. Bu özelliğiyle önem taşımaktadır. Bu sarayın yapımı tam 99 yılda tamamlanmıştır. Lale Devri hakkında bilgi sahibi olabilmek adına bu yapıtın incelenmesi çok önemlidir. Özellikle gündoğumu saatlerinde bu saray eşsiz bir görüntü oluşturmaktadır. Kapıdan girip merdivenleri indiğiniz anda sizi bir zindan karşılamaktadır. Bunun gibi tarihi izler taşıyan daha birçok odası, bölümü vardır. Özellikle de tarihe ilgili biriyseniz bu olağanüstü yapıt karşısında büyüleneceğinize eminiz.

Uludağ (Bursa)

Kış tatili desek birçoğunuzun aklına önce uludağ gelecektir. Uludağ, hem kayak aktiviteleri için çok iyi hazırlanmış bir sisteme sahiptir hem de oldukça keyifli bir bölgedir. Uludağ deyince aklınıza sadece kayak gelmesin. Burada görebileceğiniz başka güzellikler de vardır. Uludağ Milli Parkı, Uludağ Kayak Merkezi, Uludağ Çobankaya Yaylası, Uludağ Aras şelalesi bunlardan sadece birkaçıdır. Uludağ’da konaklama problemi hiç yaşamazsınız. Kayak aktiviteleri üzerine kurulmuş bir bölge olduğu için yeterli derecede konaklama imkanı sunulmaktadır.

Halfeti (Şanlıurfa)

Halfeti, Şanlıurfa’da bulunan bir ilçedir. 2000 yılında yapılan bir baraj çalışması nedeniyle sular altında kalmıştır fakat bunun sonucunda ortaya bambaşka bir görüntü çıkmıştır. Tabi bu durumun dezavantajları da vardır. Birçok insanın evi ve bazı tarihi eserler de sular altında kalmıştır. Tekne turu ile ayakta kalan yapıtları incelemeniz mümkün.

Evet, tüm bu anlattıklarımız sonucunda aklınızda bir rota belirdi mi? Öyleyse şimdiki adımımız valiz hazırlamak! Eğer yeni bir valize ihtiyacınız varsa seyahat & valiz ürünlerine tıklayarak size en uygun valize ulaşabilirsiniz.

Valiz hazırlarken çanta içine çok eşya sığdıramayanlardansanız sizin için çok güzel tüyolar araştırdık. Daha önce neden aklıma gelmedi? Diyeceğiniz valize, çok eşya sığdırma taktikleri için hemen tıklayın ve ilgili blog yazımızı da okuyun.

Sizlerle Türkiye’de mutlaka görmeniz gereken 10 yeri paylaştık. Valiz düzenleme, valiz ve çanta satın alırken dikkat edilmesi gerekenler, seyahat gibi konularda bilgilere ulaşmak için diğer yazılarımıza göz atmayı unutmayın. Siz bu güzelliklerden birine gittiniz mi? Gittiyseniz hangisine veya hangilerine gittiniz? Hangisine gitmek istersiniz? Yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu